tisztelt látogató!

 Az MTA ETNIKAI-NEMZETI KISEBBSÉGKUTATÓ INTÉZETE, a TELEKI LÁSZLÓ INTÉZET és a BUDAPESTI CORVINUS EGYETEM ÁLLAMIGAZGATÁSI KARA NEMZETKÖZI JOGI TANSZÉKE Magyarországgal szomszédos államokban élő magyarok kedvezményes magyar, illetve kettős állampolgárságáról szóló NÉPSZAVAZÁS előtt az intézeti honlapokon folyamatosan bővülő tájékoztató oldalt állít össze.
  Magyarországi és külföldi jogászok, politológusok, szociológusok, történészek részvételével SZAKMAI ANKÉT indult a legfontosabb kérdések tisztázása érdekében. A tájékoztató oldalon elérhetőek a Magyarországon és a szomszédos államokban érvényes ÁLLAMPOLGÁRSÁGI TÖRVÉNYEK, illetve STÁTUSTÖRVÉNYEK. A magyar és a szomszéd kormányok, országos méltóságok, valamint a politikai pártok ÁLLÁSFOGLALÁSAI, NYILATKOZATAI mellett a MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS, valamint az ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG kérdéskörrel foglalkozó anyagai is elérhetőek. Emellett TANULMÁNYOK és PUBLICISZTIKAI ÍRÁSOK is helyet kapnak a két intézet által közösen kezdeményezett, alapvetően dokumentációs és elemző igényű oldalon.
  Ezúton is köszönjük az ankét résztvevőinek, a tanulmányok szerzőinek és a dokumentáció elkészítésében, kivitelezésében és működtetésében közreműködők segítségét!

Emlékeztetőül a 2004. december 5-i népszavazás vonatkozó kérdése:

"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. §-a szerinti »Magyar igazolvánnyal« vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"
vissza | fel

főoldal | honlaptérkép | impresszum | kapcsolat