A társadalmi mobilitás ára könyvbemutató

   2023. szeptember 25. 18:00 - 2023. szeptember 25. 20:00

A társadalmi mobilitás ára könyvbemutató

A HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete

tisztelettel meghívja

Durst Judit – Nyírő Zsanna – Bereményi Ábel (szerk.):

A társadalmi mobilitás ára.

Elsőgenerációs diplomások és az osztályváltás következményei

című könyvének bemutatójára

 

A könyv a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható.

A könyvről további információ ITT olvasható.

„Művésznek mentem, idegen lettem”, írja a tragikusan elhunyt Borbély Szilárd költő, az irodalomtudomány egyetemi tanára, aki faluról került a fővárosba, lett „kulturális migránssá”, hogy aztán a faluja, családja szemében idegenné váljon.

Az „egyéni sikerek, kollektív kudarcok” történetet, avagy a társadalmi mobilitás más téren is megmutatkozó „kegyetlen optimizmusát” a vidékről a fővárosba került, egyetemi végzettséget szerzett, elsőgenerációs diplomások közül sokan megtapasztalják. Nemcsak arról van szó, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben jelentősen beszűkültek a társadalmi mobilitás oktatás révén elérhető csatornái, hanem arról is, hogy még azon kevesek közül is, akik mobilak lettek, szüleikhez képest magasabb társadalmi pozíciót értek el, sokan nagy árat fizetnek a társadalmi térben való előre jutásért. A kötet ezeket a költségeket mutatja be szisztematikus elemzésekkel. A tanulmányok többek között arról adnak számot, hogy hogyan kíséri végig az egyén életútját a származási osztályhelyzete, a (stigmatizált) kisebbségi státusszal és a társadalmi nemmel összefonódva, és mindez milyen – sokszor rejtett – mechanizmusokon keresztül határozza meg a felfelé mobil egyén életlehetőségeit, többek között munkaerőpiaci pozícióját és akár intim párkapcsolatait is. Bemutatják azt is, hogy mik az okai annak, hogy a rasszizált kisebbséghez tartozó romák számára jellemzően nagyobbak a mobilitás 'költségei'.

A tanulmánykötet egy négyéves kutatási projekt közös, „interszekcionális” tudástermelésének eredménye. Köszönhető ez nemcsak a kutatás köré szerveződő szerzők különböző osztály, gender és etnicitásbeli kutatói pozíciójának, de leginkább annak a közel kétszáz interjúalanynak, akik megosztották a szerzőkkel saját mobilitásuk történetét, és betekintést engedtek az időnként rögös, a szegénység és a marginalizált kisebbségi helyzet traumájától kísért életútjukba.

 

Időpont: 2023. szeptember 25. (hétfő) 18:00 – 20:00

Helyszín: Három Holló (Színházterem)

1052 Budapest, Piarista köz 1.

 

PROGRAM

18:00 – 18:15

“Az egész élet egy nagy szerencse”

A Független Színház performansza (Rendező: Balogh Rodrigó)

 

18:20 – 18:50

A kötetet bemutatják

Kristóf Luca (TK Szociológiai Intézet)

Neményi Mária (TK Szociológiai Intézet)

Németh Krisztina (KRTK Regionális Kutatások Intézete)

Orsós János és Derdák Tibor (Dr Ámbédkar Iskola)

Puskás Fanni (KRTK Regionális Kutatások Intézete)

 

18:50 - 19:30

Kerekasztal beszélgetés a kötet szerkesztőivel és szerzőivel

 

19:30 – 20:00

Q&A

Beszélgetés a közönséggel

Moderátor: Szabó Attila (Qubit)

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!