A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal tájékoztatója a kisebbségi önkormányzati választások második szakaszáról

A kisebbségi civil szervezetek ez idáig közel 7500 jelöltet állítottak a helyi önkormányzati választásokkal azonos napon, 2006. október 1-jén sorra kerülõ kisebbségi önkormányzati választásokra. A képviselõjelöltek azok közül kerülhetnek ki, akik korábbi kérésükre szerepelnek a kisebbségi választói jegyzéken. Jelölteket az egyes kisebbségek civil szervezetei állíthatnak.

Kisebbségi önkormányzati választást ott lehet majd tartani, ahol a kisebbségi jelölõ szervezetek legalább 5 jelöltet állítottak. Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke megfelelõnek tartja a kisebbségi önkormányzati választási elõkészületek második szakaszában tapasztalható folyamatok alakulását. Megállapítható, hogy egyre szélesebb körben vált ismertté, hogy 2006. õszén az eddigiektõl eltérõ módon kerülnek megválasztásra a kisebbségek önkormányzatai. Fontos változás, hogy az Országgyûlés a kisebbségi választójogi szabályok módosításával a nemzetiségi civil szervezetek kezébe adta a jelöltállítás kizárólagos jogát és felelõsségét. Ennek alapján, a korábban tapasztalt visszaélések visszaszorítása terén meghatározó szerep hárul az öntudatos nemzetiségi civil szférára, hiszen a szervezeteik kizárólagos jogává vált a közösség körében elfogadott, a nemzetiség anyanyelvét, kultúráját és hagyományait jól ismerõ, a képviseleti munkára legrátermettebb jelöltek állításának lehetõsége.

Az új kisebbségi választási rendszerben a kisebbségi választói jegyzéken szereplõk személyes adatai titkosak. Ugyanakkor a kisebbségi jelöltekre vonatkozó információk mindenki számára elérhetõek. A NEKH fontosnak tartja, hogy a média útján minél többen értesüljenek arról, kik a nemzetiségi szervezeteknek jelöltjei a települési kisebbségi önkormányzati választásokra. A jelölteknek nyilatkozniuk kell az adott kisebbség nyelvének, kultúrájának, hagyományainknak ismeretérõl, és arról is, ha esetleg korábban más kisebbség önkormányzati képviselõi voltak.

A helyi választási bizottságoknál 2006. szeptember 8-áig van mód a jelöltek bejelentésére. Az októberi önkormányzati választást követõen megalakuló kisebbségi önkormányzatok képviselõi szereznek majd jogot arra, hogy a jövõ év elején létrehozzák a megyei és országos kisebbségi önkormányzatokat. E választási fordulóra azok a kisebbségi civil szervezetek állíthatnak jelölteket, amelyek a 2006. október 1-jei választáson megszerzik az összes helyi kisebbségi önkormányzati képviselõi mandátum legalább 10%-át. A nagyobb létszámú kisebbségek, mint például a németek vagy a cigányok esetében ez azt jelenti, hogy az adott nemzetiség egy-egy civil szervezetének, vagy választási koalíciójának várhatóan több száz képviselõi helyet kell szereznie ahhoz, hogy 2007. februárjában listát állíthasson a megyei és országos kisebbségi önkormányzati választáson.

A kisebbségi választásokkal kapcsolatos legfontosabb ismeterek megtalálhatók a www.nekh.gov.hu internetes címen. A NEKH honlapján olvashatók azok az elérhetõségek is, amelyeken folyamatos tájékoztatás nyújtanak a kisebbségi választást érintõ legfrissebb adatokról.

Budapest, 2006. szeptember 4.

forrás: NEKH-hírlevél