Arcus 2008. VI. Magyarországi Nemzetiségi Színházi találkozó


A találkozó honlapja

Az Európai Unióban 2008 a kultúrák közötti párbeszéd éve. Jelszava 'Egység a sokszínûségben'. Az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülõ ARCUSFEST Magyarországi Nemzetiségi Színházi Találkozó, melynek a budapesti Thália Színház és a Budapest Bábszínház ad hagyományosan otthont, maga a kultúrák és nyelvek közötti megtestesült párbeszéd. A színház dialógus. A színpadon a színészek között, a teljes színpad és közönsége között, a színház és a társadalom között. Közösségi esemény, sõt az anyanyelv közösségi eseménye. Minden este megismételhetetlen, egyszeri. Idõutazás, a mások konfliktusainak átérzésén alapuló katartikus továbbgondolkodás.

A színház mint mûhely és mint intézmény egyaránt közösséget teremt. A hétköznap gondjait a kabáttal együtt a ruhatárban hagyva nézõ és alkotó, ismerõs és ismeretlen együtt tesz játékos utazást. Egy hely, ahol a különbségek is összekötnek. Míg a nyugat-európai EU-országokban a kulturális párbeszéd évében a nemzetállamok, a bevándorlók és a globalizáció kihívásaira válaszoló Európa kulturális dialógusa áll a fókuszban, addig régiónkban a kulturális párbeszéd történelmileg és hagyományosan adott az együttélõ nemzetiségi kultúrák révén, ami kiegészülhet a multi- és interkulturalizmus Magyarországon és – különösen – Budapesten újból fellelhetõ jelenségeivel.

Ebben az évben 11 nemzetiség (bolgárok, görögök, horvátok, németek, örmények, romák, románok, szerbek, szlovákok, szlovének és ukránok) 21 produkcióját, 11 nyelven és magyarul, vagy magyar tolmácsolással, szórólappal, feliratozással láthatja a közönség. A párbeszéd jegyében idén elõször mutatkozik be olyan produkció, amely két különbözõ nemzetiség színházi embereinek közös munkája (Határeset), és vendégszerepel 19. mûhelyként és 22. elõadásként egy neves külföldi kisebbségi színház is (a VHV Szlovák Színház a szerbiai Stara Pazovából). A nemzetközi kapcsolatok építését szolgálva, közös (jereváni-budapesti) produkció az örmény elõadás is. Szintén idén elõször szerepel romani nyelvû darab a Találkozón.

Az ARCUSFEST rendezõje és fõ finanszírozója az 1995-ben létrehozott a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány. A rendezvénysorozat hagyományos támogatói a különbözõ kormányzati és önkormányzati szervek.