Az antropológia adaptációja: alkalmazkodik-e az alkalmazott antropológia?

Helyszín: az MTA budavári épülettömbje (1014 Országház utca 30.)

 

A rendezõ intézmények:
MTA Politikai Tudományok Intézete, Etnoregionális Kutatóközpont;
MTA Szociológiai Kutatóintézet;
MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet;
ELTE Társadalomtudományi Kar Kulturális Antropológia Szakcsoport.

A konferencia célja a kulturális antropológia (és társterületei: a politikai, vizuális, gazdasági, ökológiai, pszichológiai antropológia, a kisebbségkutatás, az etnológia, szociálpszichológia, szociológia stb.) kortárs kutatási irányainak, folyamatainak, hazai intézményesülésének reprezentálása, meghívott szakemberekkel, társtanszékek oktatóival, vidéki, külföldi és pesti egyetemi hallgatókkal. A program az Antropológiai Tavasz a Tudományos Akadémián sorozatban helyezkedik el, s szándékosan vállalja a határ- és rokon tudományterületek közelítéseinek, találkoztatásának feladatát. E találkozás immár nem az elsõ, de éppen a kulturális antropológia mint diszciplína alkalmazási lehetõségeinek kérdései, mint kereslet/kínálat, program/jövõkép, elmélet/gyakorlat problematikája vált immár olyan sürgetõvé, hogy nehezen megkerülhetõ intézményesedési kérdésként vetõdik fel. Ezt szeretnénk körüljárni, ha lehet mindazon tudásterületek képviseletének jelenléte révén, akik magukénak vallják, elfogadják vagy vitatják, nem ismerik vagy kritikával kezelik a kultúrakutatás komplexitásának ilyenfajta megmutatkozásait.

A konferencia négy társtudományi intézmény együttmûködése révén jön létre, szekció-ülései két napig tartanak és párhuzamosan több helyszínen zajlanak, egy megnyitó plenáris üléssel.

A tervezett program része lesz az Etnoregionális Kutatóközpont eltelt 10 évének rövid ismertetése és 150 kiadványának röpke bemutatása. Továbbá (de nem utolsósorban!) mindez az akadémiai mutatkozás az ELTE kulturális antropológia tanszékének 15 éves fennállása alkalmával szervezett Szaknapokhoz kapcsolódva kerül megrendezésre, kiegészítõ rendezvényei április 21-22-én a Kultiplex Mûvelõdési Házban lesznek megtekinthetõk Szimbiózis Napok 2006 – Kulturális antropológiai fesztivál címen.