Az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontja (Kolozsvár) projektjei

Az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontja a Nyílt Társadalomért Alapítvány kolozsvári kirendeltségének egyik utódszervezeteként az elmúlt években a konfliktuskezelés és konfliktus-megelõzés, a multietnikus környezetben való közösségfejlesztés, a multikulturális oktatás, valamint az etnodemográfiai adatbázis fejlesztés és szociológiai kutatások területén végzett jelentõs munkát.

Az Intézetünk által koordinált IKM adatbázis-program részeként készült A romániai roma bibliográfiai adatbázis. A bibliográfiában cím, szerzõ és tárgyszó szerint lehet keresni.

Ugyancsak az MTA Kisebbségkutató Intézetével közös munka a Románia etnodemográfiai szerkezete címû adatbázis, amely lehetõvé teszi Románia valamennyi települése (városi és községi szinten), megyéje és régiója népességének tanulmányozását nemzetiség, vallás, anyanyelv, korcsoport és nem szerint.

A mellettünk levõ ismeretlen: menedékjogot kérõk, rezidensek, menekültek, illegális bevándorlók Romániában címmel a közelmúlt készült el a Központ román nyelvû jelentése. Áttekintést ad a Romániában élõ külföldiek jogi státusáról, a honosítás folyamatáról, a külföldiekbõl álló legnépesebb csoportokról (kiemelve a Moldvai Köztársaságból származókat, az arabokat, a törököket, a kurdokat, az irániakat és a kínaiakat).

A kolozsvári etnikumközi viszonyokról készített kérdõíves vizsgálat eredményeit a Központ A multikulturális Kolozsvár. Az interetnikus kapcsolatok helyzete 2006 címmel tette közzé. A kutatás arra keresett választ, hogy a város lakói (románok és magyarok, külön-külön és a teljes populációra is reprezentatív minta alapján) miként vélekednek egymásról, a kisebbségekhez tartozó személyek (romák és magyarok) jogairól, esélyeirõl, helyérõl a társadalomban, valamint a közpolitika hozzájuk való viszonyáról.