Heizer Antal a Neue Zeitung és a Ludove Noviny képviselõivel tárgyalt

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke, Heizer Antal a magyarországi német és szlovák kisebbség hetilapja, a Neue Zeitung és a Ludove Noviny szerkesztõsége vezetõ képviselõivel találkozott Budapesten 2006. július 4-én és 5-én. A konzultáció aktualitását az adta, hogy a német és a szlovák lapot gondozó Magyar Hivatalos Közlönykiadó (MHK) elnök-vezérigazgatója, dr. Kodela László arról értesítette a nemzetiségi újságok lapgazdáit, hogy 'a kormány takarékossági intézkedéseivel összhangban 2007. január 1-tõl megszünteti a két lap veszteségeinek finanszírozását, illetve kiadását'.

A kisebbségi lapok kiadásához a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány (MNEKK) nyújt költségvetési támogatást. A két nemzetiségi hetilapot hosszú évtizedek óta kiadó MHK kimutatásai szerint a kisebbségi lapok biztonságos megjelenése érdekében évente mintegy 30-35 millió forinttal kellett kiegészítenie az MNEKK támogatását.

A német újság lapgazdája a Neue Zeitung Alapítvány, míg a Ludove Noviny c. újságot az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) gondozza. A NEKH elnöke - aki egyben az MNEKK elnöke is - kezdeményezésére létrejött konzultáción részt vett Fuzik János az OSZÖ és Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) elnöke, Schuth János a Neue Zeitung, illetve Fuhl Imre a Ludove Noviny fõszerkesztõje, valamint Bajtai Lászlóné, a Neue Zeitung Alapítvány ügyvezetõje.

A megbeszélés részvevõi megállapodtak abban, azonnali intézkedéseket kezdeményeznek, hogy a kiadóváltás ne okozzon fennakadást a jelentõs hagyományokkal rendelkezõ újságok további folyamatos megjelenésében. Heizer Antal eljár annak érdekében, hogy az MHK átadja a két lap eddigi mûködtetését érintõ gazdálkodásról szerzett tapasztalatait, a tényleges költségekre vonatkozó ismereteit a német és a szlovák újság lapgazdáinak. Az újságok szerkesztõségei lehetõséget látnak arra, hogy a lapszerkesztõségek önálló gazdálkodásával csökkenthetõek a kiadási költségek. Ugyanakkor közösen keresnek bevonható anyagi forrásokat az anyanyelvû nemzetiségi média támogatására. Ismeretes, a Neue Zeitung és a Ludove Noviny szerkesztõsége a közelmúltban kapott 3-3 millió forintos költségvetési támogatást számítógépparkja, internetes megjelenése bõvítésére.

Forrás: http://www.nekh.gov.hu/