Mercator kutatási és dokumentációs központok

Célja, az európai regionális és kisebbségi nyelvekkel kapcsolatos információk szisztematikus gyûjtése és terjesztése, az információcsere elõsegítése. Jelenleg három Mercator kutatási és dokumentációs központ mûködik:

Oktatás: http://www.mercator-education.org/sjablonen/3/default.asp?objectID=791 Ljouwert/Leeuwarden, Hollandiában;

Nyelvi jogok és törvényhozás http://www.ciemen.org/mercator/index-gb.htm Barcelona; Média http://www.aber.ac.uk/~merwww/ , Abersystwyth, Angliában.

A Mercator Education http://www.mercator-education.org/sjablonen/3/default.asp?objectID=791 az oktatást kutatja minden szinten. Honlapjukon olvashatunk az éppen folyó kutatásaikról, megtalálhatjuk publikációikat, betekinthetünk az adatbázisokba, elolvashatjuk a kisebbségi nyelven történõ oktatással kapcsolatos híreket és újdonságokat, valamint hasznos linkgyûjteményt találunk a kisebbségi nyelvekrõl . Az oktatási központ regionális dossziékat ad közre a regionális és kisebbségi nyelvek oktatásáról a különbözõ országokban. 29 kisebbség nyelvének oktatásáról szóló dosszié olvasható a honlapon, köztük a fríz nyelv oktatása Hollandiában http://www1.fa.knaw.nl/mercator/regionale_dossiers/frisian_nl.htm.

Jelenleg készülnek a magyar nyelv oktatása Szlovákiában, a szlovák nyelv oktatása Magyarországon, a német nyelv oktatása Magyarországon, a rutén és ukrán nyelv oktatása Lengyelországban dossziék. Miscellaneous név alatt az oktatási központ archivált tevékenységeibe tekinthetünk bele, olvashatunk a térképész Mercatorról, akirõl az intézmény a nevét kapta, multimédiás kisebbségi nyelvû hang és képanyagokat találhatunk, illetve kisebbségi nyelven írott tananyagokat tanulmányozhatunk. A Q&A service válaszol a kisebbségi nyelvekkel kapcsolatos kérdéseinkre.

Az oktatási központ lapjáról kapcsolódhatunk a másik két Mercator központ lapjához, illetve az Eurolang-hoz és az EU portáljához. A Mercator minden évben valamely a regionális és kisebbségi nyelveket érintõ témában szervez konferenciát, más-más helyszínen. 2004-ben a Mercator oktatási központja „A nyelvek sokszínûsége és az oktatás, kihívások és lehetõségek” témakörben tartotta szimpóziumát Ljouwertben, Frízföldön. A konferenciára beküldött absztraktok, az elõadások anyaga, illetve bemutatója, valamint a konferenciáról készített képek is megtekinthetõk a honlapon.

2005-ben Alberystwyth-ben kerül megrendezésre a következõ regionális kisebbségi nyelvekkel foglalkozó szimpózium „A kultúra fordítása, a fordítás kultúrája: nyelv a filmben, televízióban és irodalomban címmel http://www.aber.ac.uk/mercator/english/events.htm. Pályázási határidõ: 2005 július 1.