Nem kívánt gyerekek? Külföldi gyerekek magyar iskolákban - beszélgetés

Az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet és Migrációs Kutatóközpontja közös beszélgetésre invitál pedagógusokat, oktatási szakértõket, társadalomkutatókat, újságírókat és a téma iránt érdeklõdõket a Nem kívánt gyerekek? Külföldi gyerekek magyar iskolákban címû könyv (szerk. Feischmidt Margit és Nyíri Pál további szerzõk: Szilassy Eszter, Paveszka Dóra és Árendás Zsuzsa) megjelenése alkalmából 


Miképpen fogadják a magyarországi iskolák a nem magyar anyanyelvû külföldi gyerekeket, hogyan viszonyulnak a pedagógusok és a magyar gyerekek hozzájuk; milyen a külföldi gyerekek és szülõk viszonya a magyar oktatási rendszer szereplõihez? E kérdéseken át a vita során általánosabb problémákat is szeretnénk körüljárni: az iskola mint társadalmi integráló intézmény állapotát, valamint a magyar társadalomnak a külföldiekhez, a kulturális mássághoz való viszonyát.

Helyszín: Gödör Klub és Kávéház (V. Erzsébet tér)
Idõpont: 2006. február 9., csütörtök, 17 h

17.00-18.00
Szakmai beszélgetés, vezeti: Nagy Boldizsár (Menedék-díjas nemzetközi jogász), résztvevõk: Czachesz Erzsébet (ELTE  Interkulturális Pedagógia és Pszichológia Int.), Erõs Pálné és Király Károlyné (Janikovszky Éva Általános Iskola), Kováts András (Menedék Egyesület), Ligeti György (Kurt Lewin Alapítvány), Sik Endre (ELTE Kisebbségszociológia Int.), Szira Judit (Fõvárosi Közgyûlés Oktatási Bizottság).

18.00-19.00
A média kérdez, majd kötetlen beszélgetés, mellette Chalaban zenél

<< A kötet tartalomjegyzéke és ismertetése