Névtelenek és holtak. Roma holokauszt Magyarországon

Volt-e 'Roma Holokauszt'? Hogyan nevezzük, hogyan minõsítsük azt a szörnyûséget, ami a cigánysággal történt a nácizmus legsötétebb idõszakában? Volt-e parancs a cigányság teljes, szisztematikus megsemmisítésére, ugyanúgy, mint a zsidóság esetében?

Mérhetõ-e, rekonstruálható-e az emberveszteség? Elszámolt-e a hivatalos Magyarország, a roma közösség, a többségi társadalom a történtekkel?

Ezekrõl és más kapcsolódó kérdésekrõl folytat nyilvános vitát a roma népirtást dokumentáló kiállítási tablók elõtt az olykor eltérõ álláspontot képviselõ történész, újságíró és antropológus.

Résztvevõk:
Michael Stewart, antropológus
Bársony János, történész
Daróczi Ágnes, újságíró
Karsai László, történész

Moderátor: Mink András, történész

Helyszín: OSA Archívum – Galeria Centralis, Budapest V., Arany János utca 32.

* * *

Az OSA Archivum Roma dokumentumfilm-sorozatának (1939–2003) következõ filmjei:

HAZUGSÁG

2006. február 16., csütörtök, 18.00

A Hazugság (r.: Melanie Spitta, Katrin Seybold, nyugatnémet, 1987, angol felirattal, 85 perc) személyes hangvételû, tényfeltáró dokumentumfilm, amely a németajkú cigányok, a szintik és a romák náci korszakbeli üldöztetésével és 1945 utáni kártérítésükkel foglalkozik.

OSA Archívum – Galeria Centralis, Budapest V. ker., Arany János utca 32.

A belépés díjtalan.

KENEDI HAZAMEGY

2006. február 23., csütörtök, 18.00

A film (r.: ®elimir ®ilnik, szerb, angol felirattal, 2003, 74 perc) Németországból Belgrádba visszatoloncolt jugoszláviai, koszovói cigányokról szól. A belgrádi repülõtéren senki, csak a sorstárs Kenedi, a németül beszélõ ladás taxis fogadja õket, aki egy korábbi transzporttal került vissza Szerbiába, tíz év németországi tartózkodás után...

A CIGÁNYKARAVÁN - LOLKA ÉS BOLKA SOROZAT
(lengyel animációs film, 6 perc)

CIGÁNYOK
(r.: Wladyslaw Slesicki, eredeti hang (kommentár nélkül), 1961, 30 perc)

2006. március 2., csütörtök, 18.00

A Cigányok igazi cinema-verité stílusú dokumentumfilm egy lengyelországi cigánykaravánt követve a vándorcigányok mindennapi életét mutatja be.

A vetítés után: A romák etnográfiai filmes ábrázolása. Vendégünk Szuhay Péter néprajzkutató.

MIT CSINÁLNAK A CIGÁNYGYEREKEK?
(r.: Schiffer Pál, magyar, 1971, 46 perc)

2006. március 9. csütörtök, 18.00

Mit csinálnak a cigánygyerekek? Járnak-e iskolába, hol és hogyan élnek, milyenek a kilátásaik, hol helyezkedhetnek el a magyarországi cigánygyerekek 1971-ben? Hosszú évek szociológiai adatgyûjtésén, többek között Solt Ottilia és Kemény István kutatásain alapul ez a klasszikus szociológiai témájú film.

A vetítés után: A cigányok a népi demokráciában és a harmadik köztársaságban. Vendégünk Kemény István és F. Havas Gábor szociológus, a beszélgetést vezeti Zádori Zsolt újságíró.

-------------------------------
OSA Archívum - Centrális Galéria
Budapest V., Arany János utca 32.
Bõvebb információ: www.archivum.ws
A belépés díjtalan.