Szlovákiai régiók fejlettségi különbségei

A Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének munkatársai 2005. január 14-én tették közzé a szlovákiai régiók fejlettségi különbségeit vizsgáló kutatásuk eredményeit. Peter Gajdoš szociológus szerint a nyugat- és északnyugat-szlovákiai járások, valamint a fejlõdési szigetnek tekinthetõ Kassa jelentik szociális szempontból legkedvezõbb helyzetben lévõ régiókat. Ezzel szemben a dél-, észak, s fõleg az észak-kelet-szlovákiai járások, köztük a magyarok és ruszinok által lakott kisrégiók a legrosszabb helyzetben lévõ régiók közé tartoznak. Az SZTA Szociológiai Intézetének igazgatója, ¥ubomír Fal»an arra figyelmeztetett, hogy a szegény régiók a szomszédos országok hasonlóképpen hátrányos helyzetû kistérségeivel határosak.
Szlovákiában sem sikerül az államnak elõsegítenie a régiók közti kiegyenlítõdést, ami az állam regionális politikájára vett rossz fényt.
Pavel Haulík szociológus arra mutatott rá, hogy a hátrányos helyzetû régiókban könnyen komoly bázisra tehetnek szert a radikális pártok. Ez történt például a kelet-szlovákiai a mezõlaborci (Medzilaborce) járásban, ahol a Szlovákiában legálisan mûködõ és parlamentbe is bejutott Kommunista Pártnak a 2002. évi parlamenti választásokon a szavazatok 25 százalékát sikerült megszereznie, s ezzel a régió legerõsebb pártjává váltak.

A kutatási eredményeket két térkép teszi szemléletessé:

Az elsõ térkép a gazdasági sikeresség komplex mutatója alapján nyolc csoportba osztva mutatja a szlovákiai járásokat, ahol az 1. csoportba a leggazdagabb, a 8. csoportba pedig a legszegényebb közigazgatási régiók tartoznak.

 


(forrás: Slovenska akadémia vied, http://www.sav.sk/?lang=sk&charset=&doc=services-news&news_no=352)

A másik térkép az emberi erõforrás képzettségi szintje szerint csoportosítja a járásokat öt kategóriába. Az a sárga színnel jelölt csoportba a nagyon kedvezõ a sötétbarna és piros színekkel jelölt kategóriába a kedvezõtlen, illetve a nagyon kedvezõtlen helyzetû járások kerültek. A magyarok által lakott 17 dél-szlovákiai járás három kivételével az utóbbi két leggyengébb kategóriába került. (SzL, SG)

 


(forrás: Slovenska akadémia vied, http://www.sav.sk/?lang=sk&charset=&doc=services-news&news_no=352)