Választások az Åland-szigeteken

A várakozásokkal ellentétben a részvételi arány (67,8 %) alig haladta meg a négy évvel korábbit (67,6 %), és - bár néhányan elõzetesen ezt jósolták - nem került sor a helyi pártrendszer jelentõs átrendezõdésére sem.

A választások nagy gyõztese a Liberálisok Ålandért (LpÅ) nevû formáció, amely ezúttal hárommal több (10) képviselõt küldhet a harmincfõs törvényhozásba, azaz a Lagtingba, mint 2003-ban. Legfõbb koalíciós partnere a komoly hagyományokkal rendelkezõ liberális Ålandi Centrum (ÅC) 8, a konzervatív-liberális Független Tömörülés (OS) 4, a konzervatív Szabadelvû Együttmûködés (FS) 3, míg a választások nagy vesztese, a korábban 6 képviselõi hellyel rendelkezõ Ålandi Szociáldemokraták (ÅS) mindössze 3 mandátumot szereztek. A szeparatista Ålandi Jövõ, ugyan több voksot kapott, mint 2003-as zászlóbontásakor, meglévõ mandátumainak számát (2) mégsem sikerült gyarapítania.

Jóllehet a 16 ålandi 'járásból' tízben a ÅC, míg hatban az LpÅ gyõzött, a helyi választási szabályok miatt a liberálisok gyûjtötték be a legtöbb mandátumot, ugyanis a népesebb kommunákban, így a fõvárosban Mariehamnban és környékén is sikerült gyõzelmet aratniuk. A korábbi agrárpárt, az ÅC elõnye a 'vidéki' területeken még mindig meggyõzõ. A Finnországtól való elszakadást és a független Åland megteremtését célul kitûzõ ÅF elsõsorban a Svédországhoz közelebb esõ „járásokban”, míg a szociáldemokraták Mariehamnan, és vonzáskörzetében kaptak az átlagosnál több szavazatot.

  

A választásokról részletes információk találhatók itt.