Lehet-e? A pécsi Gandhi Gimnázium tanulságai

 

                 

MEGHÍVÓ

a Magyar Pax Romana és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem közös forumára

Lehet-e? 

A pécsi Gandhi Gimnázium tanulságai

címmel

 

2013. május 27-én délután 17-19 óra között a Pesti Evangélikus Egyház Gyülekezeti Nagytermében (Bp. V. Deák Ferenc tér 4. I. em.)

 

A fórumon megszólal Csovcsics Erika és Horváth Aladár,


a beszélgetést moderálja: Horányi Özséb, akit ebben Józsa Márta segíti.


Csovcsics Erika (https://www.facebook.com/csovcsics.erika?fref=ts; tanár) az alapító igazgató, Bogdán János halála után tíz évig (2009-ig) igazgatta a Gandhit.

Horváth Aladár (https://www.facebook.com/horvath.aladar?fref=ts; polgárjogi politikus) a Ghandit fenntartó közalapítvány elnöke volt.


A kérdés már nagyon régen az, hogy miként tudna a magyarországi roma népcsoport és a nem-roma népcsoportok békében együtt élni? Kinek mi a teendõje az óhajtott nagyobb társadalmi integráció elérésében és fenntartásában? A pécsi Gandhi kísérletnek indult, utóbb sikeres mintának mutatkozott a fenti kérdésekre a válaszok megtalálásában. Aztán békétlenségek ütötték fel a fejüket: mintha a Kárpát-medencét sújtó turáni átok érvényesült volna újra. Ezen békétlenségekben megtalálhatjuk azonban magukat az alapkérdéseket is, például integrált legyen-e az oktatás, azaz a roma és nem-roma gyerekek ugyanazon iskolába járjanak vagy nem, azaz szegregáltan tanuljanak. És ezek a kérdések a mai magyarországi társadalomnak is legalapvetõbb kérdései.


Ez a fórum nyilván nem tudja megoldani a fennálló súlyos problémákat, de hozzájárulhat a különbözõ álláspontok jobb megismeréséhez és ezen keresztül a közös cselekvés esélyéhez és sikeréhez.


A beszélgetésben való részvételhez és a majdan elhangzó megállapítások megértéséhez adnak segítséget az alábbi írások (részben a romákról, részben pedig magáról a Gandhiról):

 

Józsa Márta: A romákról való beszéd
(ebben a beszélgetésben: Radó Péter: Röpirat a cigányságról

Józsa Márta: A romák a többségi társadalom csapdájában

G A N D H I

http://gandhi.dravanet.hu/

Sárközi Gábor: A Gandhi Közalapítvány és a Gimnázium története röviden – szubjektív leírás

Józsa Márta: A nyelv banalitása - cigányszótár -

Bandor Tamás: Kellett ez nekünk?

Pörös Béla: "...a Ghandi eddig arra volt jó..." - Beszélgetés Horváth Aladárral 

Pörös Béla: "A manipuláció, a hazudozás ismeretlen szövevényébe keveredtünk" - Beszélgetés Beszélgetés Csovcsics Erikával