Életének 87. évében elhunyt Hofer Tamás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 87. évében elhunyt Dr. Hofer Tamás (1929-2016) Széchenyi- és Herder-díjas néprajzkutató, muzeológus, antropológus, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főigazgatója, a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság alapító tagja és tiszteletbeli elnöke.

Ő volt az, aki mindig naprakészen közvetítette a nemzetközi antropológiai szemlélet legfontosabb eszméit, irányzatait az 1990-es évek elején intézményesülő magyar antropológia számára. 

A néprajzi muzeológiának is nemzetközileg elismert, kiemelkedő személyisége volt. 1952-től dolgozott a Néprajzi Múzeumban, először mint tudományos titkár, majd 1958-tól mint osztályvezető. 1954-től csatlakozott Fél Edit által kezdeményezett és világszerte ismerté vált Átány-kutatáshoz. 1980 és 1992 között az MTA Néprajzi Kutatóintézetében osztályvezető, illetve igazgató-helyettes. 1992-től nyugdíjba vonulásáig, 1997-ig a Néprajzi Múzeum főigazgatója volt.  

Fájó szívvel búcsúzunk egykori kedves kollégánktól, tanárunktól.


Hofer Tamás visszaemlékezése Átány-kutatására: video   |   Átány-kiállítás   |   A Néprajzi Múzeum megemlékezése: http://neprajz.hu

"Átánytól Chicagóig" - Potréfilm Hofer Tamás néprajkutatóról (1:13:42; r. Csorba Judit, Néprajzi Múzeum)

 

Forrás: https://sites.google.com/site/makatinfo/hirek/hofer-tamas