2016. augusztus 30-án, nyolcvankilenc éves korában elhunyt Molnár Ágoston (August John Molnar)

2016. augusztus 30-án, nyolcvankilenc éves korában elhunyt Molnár Ágoston (August John Molnar) professzor. 1927. március 24-én Clevelandben (Ohio állam) született, és 1959-ben költözött New Brunswickba (New Jersey állam). Az Amerikai Magyar Alapítvány, korábbi nevén Amerikai Magyar Tanulmányi Alapítvány, igazgatója és elnöke volt 59 éven keresztül. 2015. januárban, amikor nyugalomba vonult, az Igazgatótanács alelnöke maradt.

Szakmai pályája Elmhurst College-ban kezdődött (1952-1959), ahol a Magyar Tanszéket vezette, történelem szakon pedig mint adjunktus tanított. 1959 és 1965 között a Rutgers Egyetem oktatója volt, ahol a magyar szak megalapításában játszott fontos szerepet. A Rutgers Egyetemen töltött időszakban a nemzetiségi program tanácsadója volt, valamint oktatott a Rutgers Neveléstudományi Intézetében.

Molnár Ágoston professzor sokakra gyakorolt nagy hatást és mély benyomást keltett hihetetlenül sikeres életpályája, amelyet a magyar kultúra és nemzeti örökség tanulmányozásának szentelt az Egyesült Államokban. Az Alapítványt világszerte elismerik egyrészt azért, mert egyedülálló és dinamikus módon mutatja be a magyar kulturális és történelmi örökséget a nagyközönségnek, másrészt mert számbaveszi és ismerteti a magyarok hozzájárulását az amerikai társadalom értékeihez egészen 1776 óta.

 

Forrás: American Hungarian Foundation