Haza és szülőföld. Az erdélyiség történeti alakzatai

Filep Tamás Gusztáv részt vesz a Rubicon Intézet által megrendezett beszélgetésen.

  • A vitaest időpontja: 2022. március 3., csütörtök 18:00
  • A vitaest helyszíne: Scruton BELVÁROS (1054 Budapest, Zoltán u. 10.)


Haza és szülőföld. Az erdélyiség történeti alakzatai:


Erdély – Transsylvania önálló államiságának gondolata a Mohács utáni hatalmi viszonyok, a magyarság élni akarása és a régió sajátos közjogi rendszere következtében évszázadokon át jelen volt a fejedelemség politikai gondolkodásában. Az osztrák–magyar dualizmus korában felívelő transzilvanizmust sem 1920 előtt, sem azután nem támogatta az Erdély fölött rendelkező politikai hatalom. Mindvégig társtalan maradt.

Nagymagyar előtörténete utáni kismagyar szakaszában két közmegegyezésen alapuló regionalizációt feltételezett: magyar oldalon a magyar nemzettudatét, román részről pedig a román nemzetállamét. Lételeme, az erdélyi magyar autonómiagondolat, Trianon után egyszerre két hűségnyilatkozatot követelt meg: az egyiket a román állam, a másikat a magyar nemzet irányában.

Az eszmeáramlat képviselői a magyar haza és az erdélyi szülőföld vonzáskörében folytonos önvizsgálatra kényszerültek: fenntartsák-e vagy módosítsák a regionális elkülönülés és önállóság célkitűzését? Jól jelzi a feladvány nehézségi fokát, hogy a magyar revíziós gondolat erősödése, átmeneti sikere csak fokozta a transzilvanista önreflexió kényszerét.

Ennek a magányos erdélyi eszmevilágnak máig lezáratlan tudományos kérdéseiről társalognak a beszélgetőpartnerek Intézetünk következő eseményén.

A beszélgetés részvevői:

  • Filep Tamás Gusztáv, művelődéstörténész, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Központ Kisebbségkutató Intézetének kutatója és
  • Dr. K. Lengyel Zsolt történész, a Regensburgi Egyetem Magyar Intézetének oktatója.


A beszélgetés moderátora:

  • Dr. Szarka László történész, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa.


Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz, illetve védettségi igazolvány meglétéhez kötött.
A vitaestről felvétel készül, amely a Rubicon Intézet Youtube csatornáján,
és a social média felületein lesz megtekinthető.