Események

Nyíri Pál: Ideológia és életmódmigráció a kétszínű magyar bevándorláspolitikában

2022. január 4. - 2022. január 4.

Nyíri Pál (Professor of Global History from an Anthropological Perspective; Head, Department of Art, History, and Antiquity, Vrije Universiteit, Amsterdam) előadása.

Helyszín: TK Kisebbségkutató Intézet (1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., T.1.40.)

Az előadás ONLINE is követhető:

ZOOM link:

https://us06web.zoom.us/j/84484966457?pwd=eklLWERnbTE0ZUFRWTJsaFJnNmY3dz09

Passcode: 671455

"Kulturális migránsok" és/vagy a társadalmi változás katalizátorai? Az elsőgenerációs diplomások mobilitása és annak ára

2022. január 11. - 2022. január 11.

Szociológiai Szemle 2021/3. lapszámbemutató

Egyéni sikerek, kollektív kudarcok? Vajon milyen különböző útjai vannak Magyarországon az iskolai mobilitáson keresztül elért társadalmi mobilitásnak? Milyen tényezők segítik azt, hogy egy hátrányos helyzetű, alacsonyabb társadalmi rétegből származó gyerekből, elsőként a  családból, diplomás felnőtt váljon? És milyen ára van a társadalmi ugrásnak? Miért van az, hogy a rasszizált kisebbséghez tartozó romák számára nagyobbak a mobilitás 'költségei'? Hogyan hat a nagy társadalmi távolságokat átívelő ugrás a párkapcsolatokra? És hogyan lehet csökkenteni a mobilitás árát? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Szociológiai Szemle legújabb, angol nyelvű tematikus száma, Durst Judit és Nyírő Zsanna szerkesztésében. A kötet egy 3 éves, a "Társadalmi mobilitás és etnicitás: Az iskolai sikeresség útjai, kimenetei és rejtett költségei" c.  OTKA kutatás eredményeiből született. 

A tematikus szám tanulmányai online letölthetők ITT.